Σπίτι

Ποια είναι τα ηλεκτρικά εργαλεία χειρός και σε τι χρησιμεύουν;

Τα ηλεκτρικά εργαλεία χειρός είναι εργαλεία, τα οποία δουλεύουν είτε με ρεύμα είτε με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τα πρώτα μπορούν να δουλεύουν ασταμάτητα, ενώ τα δεύτερα έχουν μια αυτονομία της τάξης των 4-5 ωρών, είναι όμως πιο ευέλικτα και κατάλληλα για δουλειές σε χώρους χωρίς παροχή ρεύματος, όπως ο κήπος. Όπως λέει και το όνομά των εργαλείων αυτών, είναι σε τέτοιο μέγεθος και τέτοιο βάρος, ώστε μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη δύναμη ενός χεριού και δεν απαιτούν κάποια σταθερή εγκατάσταση, αφού είναι φορητά. Από άποψη χρήσης, είναι χρήσιμα τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οικοδόμους, υδραυλικούς και ξυλουργούς, όσο και γενικά για τον καθένα που θέλει να ασχοληθεί ο ίδιος με χειρωνακτικές εργασίες στο σπίτι, τον κήπο και το αυτοκίνητο. Τα βασικότερα ηλεκτρικά εργαλεία χειρός καθώς και το πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται αναφέρονται στη συνέχεια.

δραπανοκατσάβιδο

Δραπανοκατσάβιδο

Το δραπανοκατσάβιδο είναι το πιο γνωστό ηλεκτρικό εργαλείο χειρός, το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Χρησιμοποιείται, για να διανοιχθούν τρύπες σε κάθε επιφάνεια, αλλά και να βιδωθούν βίδες σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με μηδέν κόπο.

μπουλονόκλειδο-μπαταρίας

Μπουλονόκλειδο

Το μπουλονόκλειδο είναι το εργαλείο, το οποίο σφίγγει και ξεσφίγγει τα μπουλόνια εφαρμόζοντας περιστροφική δύναμη. Έτσι, μπορεί να επιτύχει το συγκεκριμένο στόχο πολύ γρηγορότερα και με πολύ λιγότερη δύναμη σε σχέση με ένα κλειδί.

τριβείο

Τριβείο

Το τριβείο αποτελείται από μια περιστροφική κεφαλή, με την οποία γίνεται λείανση επιφανειών καθώς και αφαίρεση υλικού, όπως μπογιά. Ανάλογα με τον τύπο του τριβείου, το φινίρισμα μπορεί να γίνει σε μεγάλες επιφάνειες, γωνίες και ακμές, καμπύλες επιφάνειες και δυσπρόσιτους χώρους.

πολυεργαλείο

Πολυεργαλείο

Ένα εργαλείο που υπάρχει στην εργαλειοθήκη κάθε σπιτιού είναι το πολυεργαλείο, το οποίο κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: όλες τις βασικές δουλειές σε εργασίες κατασκευής εσωτερικών χώρων, όπως λείανση, τρίψιμο και κοπή διαφόρων επιφανειών. Αποτελείται από τη λαβή, η οποία πρέπει να είναι εργονομική, και την κεφαλή που αλλάζει ανάλογα με την εργασία που πρόκειται να κάνει. Στα βασικά του πλεονεκτήματα είναι ότι ολοκληρώνει πολύ γρήγορα κάθε δουλειά χωρίς να δημιουργεί σύννεφο σκόνης.

πιστόλι-θερμού-αέρα

Πιστόλι θερμού αέρα

Το πιστόλι θερμού αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πλήθος εργασιών. Με την εκπομπή θερμού αέρα, βοηθάει στην αφαίρεση μπογιάς, το λιώσιμο πάγου σε εξωτερικούς χώρους, τη συγκόλληση φύλλων συσκευασίας και το λύγισμα πλαστικών επιφανειών ή σωληνώσεων.

ηλεκτρική-παλινδρομική-σέγα

Σέγα

Η σέγα μπορεί να κόψει οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε αυτή είναι ξύλο είτε μέταλλο, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και σε εργασίες κηπουρικής για κλάδεμα και κόψιμο κλαδιών. Οι ηλεκτρικές σέγες είναι βολικότερες από αυτές με μπαταρία, επειδή έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Απλά, χρειάζεται προσοχή με τις κοπές, γιατί το ενδεχόμενο κάποιας ζημιάς είναι μεγάλο, επειδή η σέγα κόβει απότομα.

φυσητήρας-απορροφητήρας-θρυμματιστής

Φυσητήρας

Ο φυσητήρας χρησιμεύει για την απομάκρυνση φύλλων, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον καθαρισμό μεγάλων χώρων, όπως γήπεδα και καταστήματα. Εκτός από ηλεκτροκίνητοι, υπάρχουν και βενζινοκίνητοι φυσητήρες.

δισκοπρίονo

Δισκοπρίονο

Το δισκοπρίονο είναι το απαραίτητο ηλεκτρικό εργαλείο χειρός για κόψιμο επιφανειών που βρίσκονται σε στοίβες. Τα ηλεκτρικά δισκοπρίονα έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ, όμως για λεπτά ξύλα πολύ επιβοηθητικά και ασφαλή είναι τα δισκοπρίονα με μπαταρία.

γωνιακός-τροχό

Τροχός

Ο τροχός έγινε εργαλείο χειρός σχετικά πρόσφατα, αφού προηγουμένως χρησιμοποιούνταν σταθερές, βαριές και ογκώδεις εγκαταστάσεις. Ο πιο δημοφιλής είναι ο γωνιακός τροχός, ο οποίος βοηθάει στο τρόχισμα, την κοπή και τη λείανση σε διάφορες επιφάνειες, ακόμα και σε γωνίες. Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα ηλεκτρικά εργαλεία χειρός, οπότε απαιτείται ο χρήστης του να είναι εξοικειωμένος με τη διαδικασία και να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας.

πιστόλι-θερμόκολλας

Πιστόλι θερμοκόλλησης

Το πιστόλι θερμοκόλλησης είναι ένα πολύ επιβοηθητικό ηλεκτρικό εργαλείο χειρός για τον ερασιτέχνη μάστορα. Δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο και χρησιμεύει σε όλους, αφού μπορεί να δημιουργήσει πανεύκολα συνδέσεις σε συγκεκριμένα σημεία και να κολλήσει ακόμα και τις πιο δυσπρόσιτες επιφάνειες. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την κόλληση καλωδίων στις άκρες των τοίχων, αλλά και για το κλείσιμο ρωγμών με σιλικόνη.

αλοιφαδόρος

Αλοιφαδόρος

Ο αλοιφαδόρος χρησιμοποιείται για τη στίλβωση και το γυάλισμα μεγάλων επιφανειών, όπως το αυτοκίνητο. Με αυτόν, εφαρμόζονται προϊόντα καθαρισμού, γυαλίσματος και προστασίας της επιφάνειας, ενώ ανάλογα και με την κεφαλή του μπορούν να αφαιρεθούν τυχόν ατέλειες ακόμα και σε δύσκολα σημεία.

ηλεκτρικός-αναδευτήρας

Αναδευτήρας

Η λειτουργία του αναδευτήρα είναι να αναμειγνύει υλικά, όπως μπογιά, κόλλα, κονίαμα και τσιμεντοκονία. Στην αγορά, κυκλοφορούν διάφοροι αναδευτήρες με ποικίλα χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χρήση του, αφού ρόλο παίζουν οι στροφές ανά λεπτό, η ικανότητα ανάμειξης και αν διαθέτει ρυθμιζόμενη ταχύτητα και ηλεκτρονική ομαλή εκκίνηση.