Μάζεμα χαλιού από άντρα Σπίτι

Φύλαξη χαλιών: 3 σοβαροί κίνδυνοι όταν γίνεται στο σπίτι

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να αποθηκεύουν και να φυλάσσουν τα χαλιά στο σπίτι τους. Τα πλένουν στο μπαλκόνι με άφθονο νερό, τα τυλίγουν σε μια σακούλα και τα τοποθετούν στο πατάρι ή την αποθήκη. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική, η οποία συμβαίνει στην Ελλάδα χάρη στον ήλιο της, αφού μπορούμε εύκολα να πλύνουμε ό,τι θέλουμε και ύστερα να το αφήσουμε να στεγνώσει μέσα σε λίγες ώρες στον ήλιο. Παρόλο που τα ταπητοκαθαριστήρια προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης χαλιών σε πολύ προσιτές τιμές, η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη, ακόμα και μεταξύ όσων έχουν πολύτιμα και ακριβά χαλιά. Η φύλαξη χαλιών στο σπίτι, όμως, κρύβει κινδύνους που είναι πιθανό να μην έχετε συνειδητοποιήσει.

Κλοπή

Ο πιο προφανής και μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός της κλοπής. Όταν πρόκειται για χειροποίητα, κλασικά και μεταξωτά χαλιά, η αξία τους είναι τεράστια και συνήθως είναι από τα πρώτα πράγματα που κλέβουν οι διαρρήκτες μαζί με τα κοσμήματα και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αντίθετα, τα ταπητοκαθαριστήρια συνεργάζονται με εταιρείες security, οι οποίες φυλάσσουν το χώρο 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, συνεργάζονται και με ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να δοθεί αποζημίωση στους πελάτες τους, στην απίθανη περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε.

Ανδρική σιλουέτα με γάντια και λοστό

Υγρασία

Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των χαλιών, ένας ύπουλος κίνδυνος που τα φθείρει σταδιακά. Τα χαλιά είναι, όμως, μια περιουσία, η οποία μπορεί να κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό και την αποθήκευσή τους κάθε καλοκαίρι. Όταν το χαλί στεγνώνει στον ήλιο, δίνεται η ψευδής εντύπωση ότι έχει απομακρυνθεί όλη η υγρασία, όμως στην πραγματικότητα στο βάθος των ινών του έχει μείνει ακόμα αρκετή. Έτσι, συμβαίνει το τραγικό να τυλίγεται το χαλί, όσο ακόμα είναι νωπό, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, ανάπτυξη εστιών μικροβίων μέχρι και μούχλα! Ειδικά αν το χαλί τυλίγεται σε μη κατάλληλες σακούλες, όπως είναι οι σακούλες του εμπορίου, δεν αναπνέει σωστά, με αποτέλεσμα η υγρασία να εγκλωβίζεται ακόμα περισσότερο μέσα στη συσκευασία.

Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι οι συνθήκες του χώρου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Ακόμα και αν το χαλί έχει στεγνώσει τέλεια, αν αποθηκευτεί σε μια αποθήκη με υγρασία, όπως συμβαίνει συνήθως, το καταστροφικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Η υγρασία, δυστυχώς, δεν είναι πάντα αντιληπτή και μπορεί να μας φαίνεται ότι ο χώρος είναι εντάξει, αλλά το χαλί μας να υποφέρει.

Θερμόμετρο και μετρητής υγρασίας

Σκόνη

Τέλος, ένα ακόμα πρόβλημα με τη φύλαξη των χαλιών στο σπίτι είναι η σκόνη. Εκ των πραγμάτων, καμία αποθήκη και κανένα πατάρι δεν μπορεί να είναι αεροστεγώς κλεισμένο ενάντια στη σκόνη, όπως συμβαίνει στα ταπητοκαθαριστήρια. Έτσι, η σκόνη διεισδύει στη συσκευασία, κάτι που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το χαλί. Διότι η σκόνη δεν είναι μόνο φορέας βρομιάς και το τέλειο περιβάλλον, για να αναπτυχθούν μικρόβια. Ταυτόχρονα, είναι κοπτική, φθείροντας την επιφάνεια του χαλιού και τις ίνες του.

Για να αποφύγετε αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο θα αναλάβει το βαθύ και αποτελεσματικό καθαρισμό του χαλιού και στη συνέχεια την ασφαλή φύλαξή του, ώστε αυτό να είναι πεντακάθαρο και αναζωογονημένο, όταν το παραλάβετε το φθινόπωρο.

Καθαρισμός σκόνης με πανί