Το φοιτητικό σπίτι είναι ένας χώρος που αγαπάμε πολύ! Είναι το πρώτο σπίτι στο οποίο μένουμε μακριά από την οικογενειακή θαλπωρή, νιώθουμε ανεξάρτητοι, υπεύθυνοι, και γεμίζουμε όμορφες αναμνήσεις και στιγμές. Λογικό λοιπόν το να θέλουμε να το φτιάξουμε με βάση τα γούστα μας, αλλά και να μας εξυπηρετεί στην καθημερινότητά μας.
Φυσικά, ένα φοιτητικό σπίτι είναι συνήθως μικρό, παλαιότερης κατασκευής, και αρκετά καταπονημένο από προηγούμενους φοιτητές. Είναι πιθανό λοιπόν να θέλετε να κάνετε μια ανακαίνιση σπιτιού για να περάσετε τα χρόνια των σπουδών σας με άνεση. Ωστόσο, δε θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία, αλλά παράλληλα να μην κάνετε προχειροδουλειά. Ας δούμε παρακάτω πως θα κάνετε μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση φοιτητικής κατοικίας.
1. Πλάνο και budget
Αν ανήκετε στους τυχερούς που μπορούν να πραγματοποιήσουν μια ανακαίνιση σπιτιού και έχετε διαθέσιμο budget, συμφωνήστε με τον ιδιοκτήτη του ακίνητου πως θα χρειαστεί να ανανεώσετε το χώρο παρεμβαίνοντας σε κάποια σημεία. Αν υπάρχουν φθορές στις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να επωμιστεί ο ίδιος το κόστος, ενώ αν θέλετε να κάνετε κάποιες μετατροπές στο χώρο για περισσότερη εργονομία συζητήστε αν είναι διατεθειμένος να μοιραστείτε το κόστος. Όπως και να έχει, δε χρειάζεται να αλλάξετε δάπεδο και να το πληρώσετε εσείς. Το να προσθέσετε σίτες όμως, είναι μια σχετικά οικονομική επένδυση που θα ανεβάσει το βιοτικό σας επίπεδο και όταν φύγετε μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας στο νέο σας σπίτι. Σκεφτείτε λοιπόν ποιες εργασίες αξίζει να κάνετε, το κόστος αυτών, και πάντα σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.
2. Τι προτεραιότητες να βάλω στην ανακαίνιση;
Το θετικό με τα μικρά σπίτια είναι πως δε θα χρειαστεί να ξοδευτείτε ιδιαίτερα για τις διάφορες εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Από που πρέπει να ξεκινήσετε όμως;
- Επενδύστε στην ενεργειακή αυτονομία: Η σωστή θέρμανση και μόνωση του σπιτιού είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την καλή σας διαβίωση στο σπίτι. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετήσετε νέα κουφώματα και μέσα θέρμανσης / ψύξης. Έπειτα, επενδύστε σε ηλεκτρικές συσκευές Α’ ενεργειακής κλάσης για να μην κάνετε υπερκατανάλωση ενέργειας χωρίς λόγο.
- Η εργονομία του σπιτιού είναι βασική: Ένα μικρό σπίτι είναι λογικό να μην έχει πολύ αποθηκευτικό χώρο, ή να είναι βολικό ώστε να χωρέσουν μέσα όλα τα απαραίτητα έπιπλα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παρέμβετε στην εργονομία και την πρακτικότητα του χώρου. Οι περισσότερες ανακαινίσεις σπιτιού γίνονται κυρίως για αυτούς τους λόγους! Οι έμπειροι επαγγελματίες στις ανακαινίσεις ξέρουν πως θα σας βοηθήσουν ώστε να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο το κάθε τετραγωνικό μέσα από σωστή μελέτη.
- Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά: Αφού βεβαιωθείτε πως τα λειτουργικά και πρακτικά στοιχεία του σπιτιού σας έχουν τακτοποιηθεί είναι επόμενο το να θέλετε να ομορφύνετε το χώρο σας. Δεν είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε ακριβά υλικά, λεπτομέρειες, ή πολύ περίτεχνα έπιπλα. Απλώς φροντίστε να κάνετε ένα όμορφο βάψιμο σπιτιού, να επιλέξετε όμορφα και οικονομικά πλακάκια για το μπάνιο και την κουζίνα, βολικά και μοντέρνα έπιπλα για το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα, και διακοσμητικά στοιχεία που ξεχωρίζουν. Εκεί που ίσως αξίζει να επενδύσετε κάτι παραπάνω είναι ένα άνετο γραφείο με αναπαυτική καρέκλα ώστε να μπορείτε να μελετάτε με άνεση χωρίς να σας πνίγει ο χώρος.