Τα κηροπήγια αποτελούν υπέροχα διακοσμητικά για όλο το σπίτι, είτε τα έχουμε στο σαλόνι είτε στην κρεβατοκάμαρα ή το γραφείο. Τα κεριά με τη φλόγα τους δίνουν ασύγκριτη θαλπωρή στο σπίτι και δημιουργούν το ρομαντικό φωτισμό που χρειαζόμαστε, για να χαλαρώσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές διστάζουμε να ανάψουμε ένα κερί, γιατί σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο θα είναι μετά να το καθαρίσουμε από τα υπολείμματά του. Επιπλέον, εκτός από αυτό το πρόβλημα, τα κηροπήγια, τα οποία είναι μεταλλικά ή γυάλινα, μαζεύουν πολλή σκόνη και τελικά αντί να ομορφαίνουν το σπίτι και να συμβάλλουν στη διακόσμησή του, το κάνουν να δείχνει παραμελημένο. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τα κηροπήγιά σας να δείχνουν σαν καινούρια;
Αφαίρεση υπολειμμάτων
Το πρώτο πράγμα φυσικά είναι να αφαιρέσετε ακόμα και το τελευταίο υπόλειμμα κεριού. Για να το κάνετε αυτό, έχετε τρεις τρόπους ανάλογα με το είδος του κηροπηγίου:
- Ζεστό νερό: Πρόκειται για την πιο γρήγορη λύση, όμως δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κηροπήγια, τα οποία έχουν κολλημένα πάνω τους διάφορα στοιχεία. Βυθίστε το κηροπήγιο σε βραστό νερό και αφήστε το για μερικά λεπτά μέσα. Όταν το νερό θα έχει δροσίσει λίγο, ώστε να μπορείτε να βάλετε τα χέρια σας, αφαιρέστε τα υπολείμματα κεριού με μια σπάτουλα. Επειδή το κερί θα έχει λιώσει, θα φύγουν αμέσως.
- Πιστολάκι: Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την παραπάνω μέθοδο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζέστη και με άλλο τρόπο, το πιστολάκι μαλλιών. Το πιστολάκι θα κάνει το κερί να λιώσει και στη συνέχεια μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα μαλακό πανί. Πάντως, η λύση αυτή δεν ενδείκνυται για κηροπήγια αντίκες από μπρούτζο.
- Κατάψυξη: Η τελευταία λύση είναι η αντίστροφη. Για τα πολύ ευαίσθητα και παλιά κηροπήγια, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα βάλετε μέσα στην κατάψυξη. Το κερί θα κοκαλώσει και μετά θα μπορέσετε να το βγάλετε πολύ εύκολα με ένα μη αιχμηρό αντικείμενο.
Καθάρισμα κηροπηγίων
Αφού αφαιρέσατε τα υπολείμματα, αυτό που μένει είναι να καθαρίσετε και την επιφάνεια του κηροπηγίου, ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη και τυχόν λεκέδες. Αρχικά, ξεσκονίστε το με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Ύστερα, μπορείτε να το πλύνετε με ένα σφουγγαράκι. Αν το κηροπήγιο είναι γυάλινο, θαύματα θα κάνει το διάλυμα που αποτελείται από μισό ξύδι και μισό νερό, όμως μετά μην το σκουπίσετε με χαρτί, αλλά αφήστε το να στεγνώσει μόνο του. Για τα ασημένια κηροπήγια, ιδανικά είναι τα ειδικά καθαριστικά, τα οποία είναι κατά της οξείδωσης, οπότε θα δείτε το κηροπήγιό σας να λάμπει ξανά και να του φεύγουν όλες οι μαυρίλες. Τα κηροπήγια αντίκες καλό είναι να τα περνάτε με ένα μαλακό πανί που είναι νοτισμένο σε λίγο νερό και ήπιο σαπούνι.
Πάντως, για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε να διακοσμήσετε το σπίτι σας με κηροπήγια για κεριά ρεσώ, τα οποία δεν αφήνουν καθόλου υπολείμματα.