ξυλινα επιπλα κηπου Καλοκαίρι

Τα Ξύλινα Έπιπλα Κήπου

Τα ξύλινα έπιπλα κήπου αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό είδος, που αφορά κατοικίες με αυλή, βεράντα και φυσικά … χώρο πρασίνου. Στα σύγχρονα αστικά κέντρα οι μονοκατοικίες πλέον σπανίζουν, για να μην πούμε ότι είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Βέβαια υπάρχουν τα εξοχικά σπίτια, στο βουνό, στο χωριό και κοντά στη θάλασσα. Σε κάθε διαφορετική περίσταση απαιτείται και η προσαρμογή στο ανάλογο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό ύφος.

Κοινωνικές και … αρχιτεκτονικές εξελίξεις

Η αλλαγή των κοινωνικών δομών, με την άνοδο της αστυφιλίας και την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας, που παραρτηρήθηκε ανά δεκαετίες, στη μεταπολεμική Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα και την εισαγωγή νέων κατασκευαστικών φιλοσοφιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων αναγκών. Στις κατοικίες των πόλεων αυξήθηκαν τα διαμερίσματα, ενώ επικράτησε το «minimal», για την εκμετάλλευση όλων των ωφέλιμων χώρων. Το «σπίτι στο χωριό» σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκε σε εξοχικό.

επιπλα κηπου

Κήπος και επίπλωση

Στο πλέγμα αυτό ο κήπος συχνά θεωρείται ως πολυτέλεια για μια οικογενειακή κατοικία. Χρειάζεται δε και η ανάλογη συντήρηση και φροντίδα, καθώς και την επένδυση με την ανάλογη επίπλωση. Τα ξύλινα έπιπλα κήπου αποτελούν μια ιδανική επιλογή υπό την έννοια ότι «δένουν» με διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ.

Ταιριάζουν θαυμάσια τόσο στην ορεινή όσο και στην παραθαλάσσια ή νησιωτική κατοικία. Άλλωστε πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό υλικό, οπότε χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα συνύπαρξης με το ευρύτερο περιβάλλον.

Στα ξύλινα έπιπλα κήπου μπορούμε να εντάξουμε είδη όπως:

Πολυθρόνα, για άνετο κάθισμα.

Καναπές, για χαλάρωση.

Κρεβάτι, είτε για τη μεσημεριανή σιέστα είτε για το νυχτερινό ύπνο. Τα παλαιότερα χρόνια, όπου υπήρχε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, από άποψη εγκληματικότητας και πιθανών διαρρήξεων, συνηθιζόταν από τα άτομα να κοιμούνται στην ύπαιθρο, κατά τους θερινούς μήνες.

Τραπεζαρία, σε πλήρες σετ με τραπέζι και καρέκλες, σε διαστάσεις, χρώμα και στυλ προσαρμοσμένα στον κήπο ή τη βεράντα. Μια πρωτοπορειακή ιδέα είναι τα λεγόμενα τραπέζια μοναστηριακού τύπου, γαλλικά με ξύλο από δρυ ή από οξιά, πεύκο κτλ. Είναι ανθεκτικά, καθώς πρόκειται για χειροποιήτες κατασκευές, με ξύλο μασίφ.

Η συντήρηση για τα ξύλινα έπιπλα κήπου

Βέβαια για τα ξύλινα έπιπλα κήπου απαιτούνται και οι ανάλογες εργασίες συντήρησης, ώστε αυτά να ανθίστανται στη φθορά του χρόνου, αντιμετωπίζοντας την υγρασία, τους μύκητες και τη μούχλα. Χρειάζεται επεξεργασία με λάδι αμέσως μόλις βγουν από τη συσκευασία, αλλά και δύο με τρεις φορές το χρόνο, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο, καθώς και πριν την απαραίτητη αποθήκευσή τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Ιδανικός χώρος θεωρείται κάποιο υπόστεγο, χωρίς κάλυμμα, με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά αφ’ ενός να αερίζονται επαρκώς, αφ’ ετέρου να προστατεύονται από καιρικά φαινόμενα που ενισχύουν την πιθανότητα για υγρασία.

Τα ξύλινα έπιπλα κήπου συνήθως είναι όμορφα και ταιριάζουν με μονοκατοικίες, που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά αρχιτεκτονικά μοτίβα. Θεωρούνται ως μια πολύ καλή επιλογή, καθώς το ξύλο ως φυσικό προϊόν «δένει» με τα στοιχεία του αντίστοιχου περιβάλλοντος, ενώ διαθέτει και δυνατότητες για κατασκευές υψηλής αισθητικής. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στις εργασίες συντήρησης και προσήλωση στις οδηγίες χρήσεως, ώστε να διατηρηθούν στο χρόνο, ομορφαίνοντας τον κήπο ή τη βεράντα. Στις σύγχρονες μονοκατοικίες και τα εξοχικά τα  ξύλινα έπιπλα κήπου κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση.

 

Πηγή: Echodeco.gr