σκυλοτροφη Διατροφή

Οι σκυλοτροφές, ως διατροφική πραγματικότητα

Οι σκυλοτροφές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα από τα βασικά στοιχεία σκέψης, ενίοτε και προβληματισμού, για όσους διαθέτουν κατοικίδια. Στα καταστήματα pet shop, αλλά και στα online pet shop, για τους εξοικειωμένους με την εξέλιξη, μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία ειδών διατροφής, κατάλληλα για την ομαλή ανάπτυξη του σκύλου.

Ο σκύλος φαίνεται ότι ήταν το πρώτο από τα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο. Θεωρείται πιστός, σύντροφος και εργατικός, καλός βοηθός για πολλές δουλειές. Συναντάται σε πολλές διαφορετικές ράτσες. Οι άνθρωποι, από τη δική τους πλευρά, δένονται συναισθηματικά με τα σκυλιά. Πρόκειται ίσως για τα πιο αγαπητά τετράποδα. Τα τελευταία χρόνια και το ζήτημα της διατροφής τους έχει περάσει σε διαφορετικά επίπεδα, μέσα από σχετικές μελέτες κτηνίατρων και ειδικών, που ανατρέπουν τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες.

τροφη για σκυλους

Οι φιλόζωοι λοιπόν και αυτοί που διατηρούν σκυλιά ως κατοικίδια οφείλουν να φροντίζουν για τις κατάλληλες σκυλοτροφές. Η ετικέτα που αναγράφει τα χαρακτηριστικά για τις σκυλοτροφές αποτελεί έναν σημαντικό οδηγό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Έχουμε ως βάση ότι το σκυλί ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των σαρκοφάγων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή θα πρέπει κατά ένα μεγάλο ποσοστό να στηρίζεται σε κρέας. Εάν λοιπόν τα πρώτα 6 διατροφικά στοιχεία, που αναγράφονται στην ετικέτα, προέρχονται από ζωικά συστατικά τότε οι σκυλοτροφές αυτές ενδείκνυνται προς βρώση από το σκυλί.

Προσοχή: Τα συστατικά στις σκυλοτροφές θα πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια, στην συσκευασία. Τα υποπροϊόντα και τα παράγωγα κρέατος μπορεί να είναι πόδια, νύχια, ράμφη ή τρίχωμα, τα οποία ως είδη πρωτεϊνών δε θρέφουν αποτελεσματικά το ζώο.

  • Το ζωικό λίπος αρκεί για τα σαρκοφάγα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην έχουν την ανάγκη για πρόσθετους υδατάνθρακες. Οπότε στις σκυλοτροφές, θα πρέπει αυτοί να εμπεριέχονται σε ποσοστό κάτω από 30%, ενώ τα όρια ανοχής αγγίζουν το 40%.
  • Στην ετικέτα να αναγράφεται ευκρινώς ότι δεν περιέχονται χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. Συντηρητικά ΒΗΑ, ΒΗΤ και αιθοξυκίνη δε θα πρέπει να έχουν καμία θέση στις παρεχόμενες σκυλοτροφές.
  • Human Grade, δηλαδή ένδειξη καταλληλότητας προς βρώση από τον άνθρωπο, για να είμαστε σίγουροι ότι οι σκυλοτροφές είναι ασφαλείς και κατάλληλες για το ζωντανό.
  • Τιμή. Το «φτηνό κρέας το τρώει ο σκύλος» λέει μια λαϊκή παροιμία. Βέβαια εδώ δε θέλουμε το φτηνό, αλλά το κατάλληλο φαγητό. Το πολύ οικονομικό θα πρέπει να μας προκαλεί υποψίες. Αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι οι πολύ ακριβές σκυλοτροφές είναι και οι καλύτερες ποιοτικά.
  • Χώρα παρασκευής.

κοκαλα και σκυλος

Τα κόκαλα, μια παραδοσιακή τροφή για τους σκύλους, από του ειδικού προτείνεται να αποφεύγεται, γιατί θεωρείται ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του σκυλιού. Τα κόκαλο μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, εάν κολλήσουν στο λαιμό, σκίσιμο του στομάχου, εάν είναι μυτερά, τραυματισμό ούλων, πρόβλημα στον οισοφάγο, ακόμα και δηλητηρίαση, εάν έχουν μείνει πάνω  από δύο μέρες.

Ενδείκνυνται κόκαλα – λιχουδιές, ως παιχνίδια για σκύλους. Τους προσφέρουν την αίσθηση της ικανοποίησης για το μασούλημα, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών τους.

Τα σκυλιά, ως κατοικίδια, έχουν τους δικές τους ιδιαιτερότητες και αναγκαιότητες για στοργή, φροντίδα και περιποίηση. Η διατροφή αποτελεί ίσως το βασικότερο κομμάτι, ώστε τα συμπαθή αυτά τετράποδα να είναι χαρούμενα και να ανταποδίδουν αυτήν την αγάπη.