Σπίτι

Μονόχρωμα χαλιά για το σαλόνι: Πως να επιλέξω το σωστό χρώμα;

Η επιλογή του σωστού χαλιού είναι ένα ζήτημα που μπορεί να απασχολήσει τον καθένα μας αρκετά. Καθώς ένα όμορφο και εντυπωσιακό χαλί στολίζει το χώρο μας και του δίνει χαρακτήρα, θέλουμε πάντα να κάνουμε την πιο σωστή επιλογή που θα ταιριάζει στην αισθητική μας. Η πιο ασφαλής επιλογή, αλλά ταυτόχρονα και πολύ κομψή, είναι τα μονόχρωμα χαλιά. Πως όμως θα επιλέξουμε το κατάλληλο μονόχρωμο χαλί για το σαλόνι μας; Τι πρέπει να σκεφτούμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά του;

Η ή σκούρα χρώματα;

Καθιστικό με σκούρα χρώματα και σκούρο μονόχρωμο χαλί

Αφού βρήκατε τη χρωματική παλέτα που ταιριάζει στο καθιστικό σας, σειρά έχει η επιλογή του χρώματος. Τι πρέπει να προτιμήσετε, σκούρα ή ανοιχτά χρώματα; Σίγουρα έχει μεγάλη σημασία το ύφος που θέλετε να δώσετε στο σαλόνι σας, αλλά πρέπει να αναλογιστείτε και πόσο πρακτικό θα είναι αυτό. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, ένα ανοιχτό χρώμα δεν ενδείκνυται. Οι λεκέδες στα μονόχρωμα δεν καμουφλάρονται, και θα καταλήξετε με… μοτίβο πάνω στο ανοιχτόχρωμο χαλί σας! Ωστόσο, τα μονόχρωμα χαλιά σε ανοιχτούς τόνους δίνουν τη ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.

Στον αντίθεση είναι επιθυμητή

Φανταστείτε ένα καθιστικό εντελώς μονόχρωμο και φλατ. Δε θα θυμίζει με τίποτα ένα ζεστό χώρο, ένα σπιτικό που θα εκπέμπει γαλήνη και αισθητική. Ίσως θυμίζει ακριβώς το αντίθετο, ένα περιβάλλον κρύο, αποστειρωμένο, και καθόλου φιλικό. Αποφύγετε λοιπόν να διαλέξετε ένα μονόχρωμο χαλί στο ίδιο χρώμα με το πάτωμα, τους τοίχους ή τα έπιπλά σας.

Θερμοί ή ψυχροί τόνοι;

Καθιστικό σε ανοιχτά χρώματα

Η σοφότερη επιλογή είναι να επιλέξετε κάποιο από τα μονόχρωμα χαλιά που δένει αρμονικά με τη χρωματική παλέτα του σαλονιού σας. Μπορείτε να το σκεφτείτε θεματικά, με ζεστούς, ψυχρούς ή greige τόνους. Αν οι τοίχοι σας είναι σε θερμούς τόνους, παραμείνετε σε αυτή τη γήινη χρωματική παλέτα με ένα μπεζ ή κρεμ χαλί. Φοβερή αντίθεση γίνεται όμως αν έχετε γκρι ή ψυχρού χρώματος τοίχους και επιλέξετε ένα μονόχρωμο χαλί σε ψυχρό και έντονο χρώμα. Στη περίπτωση των greise τοίχων που είναι πολύ στη μόδα τελευταία, προτιμήστε ουδέτερα χρώματα που ταιριάζουν τόσο με ψυχρούς όσο και θερμούς τόνους.

Ανοιχτά αντίποδα, τα σκούρα χρώματα στα χαλιά είναι τολμηρά, πολύ κομψά, και αναδεικνύουν υψηλή αισθητική. Ταυτόχρονα, είναι ιδανικά για να κρύβονται οι λεκέδες της καθημερινότητας, όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που έπεσε κατά λάθος για παράδειγμα, ή σκόνη και βρωμιά. Παρόλα αυτά, αν έχετε κατοικίδιο με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα, δεν θα σας εξυπηρετήσει καθόλου η επιλογή ενός μονόχρωμου χαλιού σε σκοτεινούς τόνους, διότι θα φαίνονται πολύ έντονα οι τρίχες που χάνει όταν κυλιέται και παίζει.

 

Επιλέγοντας μονόχρωμα χαλιά καταφέρνουμε χωρίς κόπο να δημιουργήσουμε ένα πολύ μοντέρνο σαλόνι, ανεξαρτήτου διακόσμησης! Εντάσσονται εύκολα σε κάθε καθιστικό, αρκεί να ληφθούν υπόψιν οι παραπάνω συμβουλές. Ένα χρώμα που ταιριάζει στο χώρο και στις ανάγκες σας θα σας βοηθήσει στην επιλογή ενός διαχρονικού χαλιού που θα διακοσμήσει με κομψότητα το σαλόνι σας.