Σπίτι

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων: Οι 5 διαφορετικοί τύποι

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων και ποτηριών βγαίνουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης.  Υπάρχουν πλυντήρια πιο εξειδικευμένα και άλλα που είναι γενικής χρήσης. Το τι θα επιλέξετε τελικά έχει να κάνει με τις απαιτήσεις, το είδος και τον όγκο των παραγγελιών στην επιχείρησή σας.

Πλυντήρια ποτηριών

Τα πλυντήρια ποτηριών βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, για να ανταποκριθούν σε διαφορετικό αριθμό ποτηριών. Επιπλέον, τα καλάθια τους προσαρμόζονται, ώστε να μπορούν να πλυθούν διαφορετικοί τύποι ποτηριών (π.χ. σαμπάνιας, κρασιού κλπ). Είναι απαραίτητα για επιχειρήσεις εστίασης με πολλά ποτήρια, κυρίως δηλαδή μπαρ και καφετέριες και δευτερευόντως εστιατόρια.

Μικρά πλυντήρια πιάτων

Τα μικρά πλυντήρια πιάτων είναι ιδανικά για επιχειρήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη ροή πιατικών, όπως γραφεία και μικρά μπιστρό. Έτσι, το πλυντήριο γεμίζει γρήγορα, ώστε να γίνει αμέσως η πλύση, ενώ υπάρχει και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ότι το μέγεθος του πλυντηρίου είναι μικρό αποτυπώνεται σε διάφορα χαρακτηριστικά. Από τη μία, είναι μικρός ο κάδος, κάτι που σημαίνει ότι το πλυντήριο τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος πιάνει λιγότερο χώρο. Από την άλλη, στο εσωτερικό του, το πλυντήριο είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δέχεται μικρότερα σκεύη, οπότε δε μπορεί να πλύνει σκεύη μεγάλων διαστάσεων. Γι’ αυτό, και δεν είναι κατάλληλο για ένα εστιατόριο.

Μεγάλα πλυντήρια πιάτων

Η πιο σημαντική διαφορά που έχουν τα μεγάλα πλυντήρια πιάτων σε σχέση με τα μικρά είναι το αυξημένο καθαρό ύψος εισόδου τους που τα καθιστά ικανά να πλένουν μεγαλύτερα είδη πιατικών και σκευών. Ωστόσο, η αυξημένη χωρητικότητα πλύσης απαιτεί περισσότερη ενέργεια, για να θερμάνει μεγαλύτερο όγκο νερού. Επιπλέον, τα πλυντήρια αυτά λειτουργούν πιο γρήγορα όσο υψηλότερη είναι η ισχύς.

Συνεπώς, έχουν νόημα σε εστιατόρια με μεγάλες απαιτήσεις για πλύση πιάτων και σκευών. Διαφορετικά, δεν συμφέρουν από άποψη ενεργειακής δαπάνης.

Πλυντήρια σκευών

Τα πλυντήρια σκευών χρησιμοποιούνται συνήθως για τον καθαρισμό του εξοπλισμού αρτοποιίας και τα μαγειρικά σκεύη. Το αυξημένο ύψος εισόδου και τα μεγαλύτερα μεγέθη καλαθιού επιτρέπουν μεγαλύτερα αντικείμενα να εισέλθουν στον κάδο πλυσίματος. Επιπλέον, αυτού του τύπου τα επαγγελματικά πλυντήρια έχουν μεγαλύτερο χρόνο πλύσης (άνω των 10 λεπτών), καθώς τα σκεύη είναι αρκετά λερωμένα και απαιτείται υψηλή θερμοκρασία νερού.

Πλυντήρια καμπάνα

Τα πλυντήρια τύπου καμπάνας διαθέτουν πόρτα που ανασηκώνεται προς τα πάνω και κλείνοντας περικλείει όλο τον κάδο. Είναι ιδανικά για βαριά σκεύη και πιατικά, αφού παρέχουν τη μέγιστη εργονομία, ενώ μπορούν να πλένουν και ποτήρια. Πέρα από την υψηλή λειτουργικότητά τους, βασικό τους πλεονέκτημα είναι ο πολύ σύντομος χρόνος πλύσης τους (περίπου 2 λεπτά).