Βαρηκοΐα ονομάζεται η μείωση της ακουστικής ικανότητας. Είναι πιο συνηθισμένη σε ηλικιωμένους, όμως μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία. Η βαρηκοΐα μπορεί να εμφανιστεί και εκ γενετής.
Οι βασικοί τύποι βαρηκοΐας είναι τρεις — βαρηκοΐα αγωγής, νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, και βαρηκοΐα μικτού τύπου. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά τα τρία είδη βαρηκοΐας.
Βαρηκοΐα αγωγής
Στη βαρηκοΐα αγωγής τα ακουστικά κύματα και οι δονήσεις δε φτάνουν ως τον κοχλία ώστε να γίνουν ηλεκτρικά σήματα. Αυτός ο τύπος βαρηκοΐας αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ή με επέμβαση. Οι πιο συνήθεις αιτίες αυτής της βαρηκοΐας είναι οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού, όπως η ωτίτιδα, η συλλογή υγρού μέσα στο αυτί που είναι συνηθισμένη σε παιδιά, το βύσμα κυψέλης που οφείλεται στον καθαρισμό του αυτιού με μπατονέτα, η ωτοσκλήρυνση, και οι τραυματισμοί ή βαρότραυμα που προκαλείται στις καταδύσεις ή στην προσγείωση του αεροπλάνου καθώς γίνεται ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης. Τα συμπτώματα ποικίλουν, αλλά τα πιο συχνά είναι η αύξηση της έντασης της τηλεόρασης, η αδυναμία ακοής καθημερινών ήχων όπως το κουδούνι, αλλά και το να ζητάμε να μας μιλούν πιο δυνατά.
Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα
Στην περίπτωση αυτή το αυτί μπορεί να δεχτεί ήχους αλλά αδυνατεί να τους επεξεργαστεί. Αφορά κυρίως βλάβες του κοχλία, του ακουστικού νεύρου αλλά και τον δομών του εγκεφάλου. Συνήθως είναι μόνιμη και φαίνεται να είναι ήπια, μέτρια, ή βαριά. Αντιμετωπίζεται μόνο με χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα λόγω ηλικίας), η ακουστική βλάβη που προκαλείται από τραύμα των τριχωτών κυττάρων από δυνατό θόρυβο, τα ωτοτοξικά φάρμακα και η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Ακόμα μπορεί να οφείλεται και σε ακουστικό νευρίνωμα. Για να αναγνωρίσουμε τη νευροαισθητήριο βαρηκοΐα θα πρέπει να παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως η δυσκολία στην επικοινωνία με το τηλέφωνο, δεν ακούμε καθαρά τις λέξεις ή δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε παρά μόνο αν μας μιλούν αργά και καθαρά.
Βαρηκοΐα μικτού τύπου
Αν υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί σας και στο έξω ή μέσο αυτί μιλάμε για βαρηκοΐα μικτού τύπου. Ουσιαστικά συνδυάζεται η νευροαισθητήριος και η αγώγιμος βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα ποικίλουν και είναι συνδυαστικά.
Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία στην ακοή, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό ή ΩΡΛ. Δεν μπορείτε να κάνετε διάγνωση μόνοι σας, ούτε να βρείτε λύση σε τυχαία ακουστικά βαρηκοΐας ή φάρμακα! Κατά την εξέταση, ο γιατρός σας θα διαπιστώσει που βρίσκεται το πρόβλημα σύμφωνα με τη συμπτωματολογία, το ιατρικό ιστορικό σας, και θα προχωρήσει σε διάγνωση μετά από μια σειρά εξετάσεων όπως είναι το ακοόγραμμα. Έπειτα, αν είναι απαραίτητο θα σας παροτρύνει να ακολουθήσετε κάποια μέθοδο αντιμετώπισης ή θεραπείας, όπως φαρμακευτική αγωγή, επέμβαση, ή προσθήκη ακουστικών βαρηκοίας με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την βαρηκοΐα θα σας προτείναμε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό βαρηκοΐας ο οποίος περιέχει τα αίτια, συμπτώματα και τις διαθέσιμες εξετάσεις.