Εκπαιδευτικό Παιχνίδι Τρενάκι & Τουβλάκια Σπίτι, Χωρίς κατηγορία

Γιατί είναι πολύ σημαντικά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια για την ανάπτυξη των παιδιών;

Είναι γνωστό πως το παιχνίδι είναι ένα πολύ χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο για όλα τα παιδιά όσον αφορά τη σωστή και γρήγορη ανάπτυξή τους. Είτε μιλάμε για κλασικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, ή ψηφιακά (με τη χρήση tablet, υπολογιστή, ή smartphone), τα παιδιά μας δεν περνούν απλώς ευχάριστα την ώρα τους. Μαθαίνουν και αναπτύσσονται, εξελίσσουν τη κριτική τους ικανότητα και άλλες δεξιότητες.

Πλέον υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην αγορά, τα οποία επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης δεξιότητας ή στον συνδυασμό αυτών. Ας δούμε παρακάτω γιατί τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι απαραίτητα εργαλεία για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Παιδιά παίζουν με χρωματιστά τουβλάκια

Τι είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια;

Οποιοδήποτε αντικείμενο (μια κούκλα, τουβλάκια, παζλ ή επιτραπέζια) ή κάποιο τεχνολογικό μέσο (παιχνίδια στο διαδίκτυο) που επιτρέπει την φυσική, ψυχική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Αν και είναι πιο διαδεδομένα στις ηλικίες 1-3, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι απαραίτητα και για μεγαλύτερες ηλικίες, μέχρι την εφηβεία.

Δασκάλα δείχνει εκπαιδευτικό παιχνίδι σε παιδί

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ως μέσο ανάπτυξης

Ακόμα και με εμπειρική παρατήρηση από γονείς και εκπαιδευτικούς καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών είναι ποικίλα για τα παιδιά. Η διανοητική ανάπτυξη των παιδιών έρχεται από το γεγονός πως κατανοούν βαθιά τη σχέση δράσης-αποτελέσματος μέσω των παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, παίζοντας με ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι παρατηρούν πως κάποιες ενέργειες καταλήγουν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παραδείγματος χάριν, πατώντας τα κλειδιά ενός πιάνο παράγουν ήχο, ή αν δεν χτίσουν γερές βάσεις στον πύργο από τουβλάκια, αυτός θα πέσει. Με το πέρασμα του χρόνου, θα συνειδητοποιούν πως μπορούν να επιλύσουν ακόμα πιο περίπλοκα προβλήματα. Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέσω παιχνιδιού ρόλων ή ελεύθερων κατασκευών.

Επιπλέον, παρατηρείται γρήγορη ανάπτυξη τεχνικών και κινητικών δεξιοτήτων μέσω της έκθεσης σε εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν ένα συνεχές κίνητρο να ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες δεξιότητες, αλλά και να τις βελτιώνουν. Είναι γνωστό πως τα μικρά παιδιά παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους μέσω των 5 αισθήσεων, συνεπώς το κάθε ερέθισμα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην σωστή τους ανάπτυξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά εξερευνούν τις δυνατότητές τους μέσω πιο περίπλοκων προκλήσεων μεν, αλλά συνεχίζει να υπάρχει το ερέθισμα από τις 5 αισθήσεις. Οι υφές, τα χρώματα, οι γεύσεις και οι ήχοι εντυπωσιάζουν όλα τα παιδιά και τους επιτρέπουν να δραστηριοποιηθούν και να κινητοποιηθούν με ανεβασμένη διάθεση και ενθουσιασμό.

Γλωσσική ανάπτυξη

Πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια του εμπορίου είναι ειδικά φτιαγμένα ώστε να ενισχύουν την ανάπτυξη της γλώσσας των παιδιών. Από μικρή ηλικία, δίνουμε παιχνίδια ήχων στα παιδιά, όπως κούκλες που μιλούν, βιβλία με κουμπιά και ήχους, μουσικά όργανα, ή τεχνολογικές συσκευές. Μέσω αυτών των παιχνιδιών το παιδί σας θα μάθει πως να εκφράζεται σωστά, να προκαλεί τη δημιουργία ήχων με την αντίστοιχη ενέργεια (πατώντας ένα κουμπί), και να μιμείται ήχους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα παιδιά μαθαίνουν να χτίζουν και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, πέραν των πληροφοριών που παίρνουν από το σχολείο. Μπορούν ακόμα και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε μια ξένη γλώσσα, όπως για παράδειγμα, τα αγγλικά.

Παιδί χαμογελάει με παιχνίδι

Σε κάθε περίπτωση, σε όποια ηλικία κι αν είναι ένα παιδί, επωφελείται πολύ σημαντικά από τη χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Η μάθηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων γίνεται και εμπειρικά, καθώς εξερευνούν τον κόσμο, και δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους και τα όριά τους καθώς διασκεδάζουν παράλληλα. Πρέπει να θυμάστε όμως, πως πρέπει να επιβλέπετε τα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά παιχνίδια, ειδικά αν αυτά προϋποθέτουν έκθεση στο διαδίκτυο. Εκτός από το αυξημένο αίσθημα ασφάλειας θα έχετε την ευκαιρία να δεθείτε παραπάνω μαζί τους, παίζοντας και διασκεδάζοντας! Στο βιβλιοπωλείο e-mati.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά σας.