δαχτυλιδια Μόδα

Δαχτυλίδια: μάθετε για τα διάφορα είδη και στυλ τους

Τα δαχτυλίδια είναι από τα κοσμήματα με τον ισχυρότερο συμβολισμό και την πιο μακραίωνη ιστορία. Η παραγωγή τους ξεκίνησε πριν από πολλούς αιώνες στη Μεσοποταμία και αποτελούν ακόμα τα πιο δημοφιλή κοσμήματα στις γυναίκες, ενώ φυσικά είναι συνδεδεμένα και με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου, το γάμο. Βγαίνουν σε πάρα πολλά σχέδια, ενώ στην εποχή μας κατασκευάζονται από πολλών ειδών υλικά σε πρωτότυπες κατασκευές. Ποια είναι, όμως, τα βασικότερα είδη των δαχτυλιδιών;

Μονόπετρο

Το μονόπετρο, ένα από τα πιο αγαπημένα δαχτυλίδια των γυναικών, είναι ίσως το πιο διαδεδομένο κόσμημα στο δυτικό κόσμο με το ρομαντικό μήνυμα της αιώνιας αγάπης. Αποτελείται από μια λεπτή στεφάνη, συνήθως από χρυσό ή λευκόχρυσο, η οποία καταλήγει σε πολύτιμο λίθο, όπως διαμάντι, ρουμπίνι ή ζαφείρι, ενώ σε ορισμένα μονόπετρα επιλέγονται πιο οικονομικές επιλογές, όπως το ζιργκόν ή το κρύσταλλό Swarovski.

Βέρα

Ενώ στην αρχαιότητα και το Μεσαίωνα τα δαχτυλίδια φοριούνταν και από άνδρες, στις μέρες μας πολύ λίγα σχέδια είναι unisex. Το κατεξοχήν, φυσικά, δαχτυλίδι και για τα δύο φύλα είναι η βέρα του γάμου, η οποία, όπως ακριβώς λέει και το όνομά της, είναι μια λεπτή βέρα από ασήμι, χρυσό ή λευκόχρυσο, η οποία συμβολίζει την ένωση δύο ανθρώπων σε γάμου κοινωνία.

Δαχτυλίδι με ημιπολύτιμο λίθο

Ένα πολύ προσωπικό δαχτυλίδι είναι αυτό, το οποίο διαθέτει κάποιον ημιπολύτιμο λίθο που συνδέεται με την ημέρα των γενεθλίων του ατόμου. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα, όπου πιστευόταν ότι κάθε λίθος θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις αλλά και αντιπροσωπεύει συγκεκριμένους ανθρώπους ανάλογα με την ημέρα που είχαν γεννηθεί και το χαρακτήρα τους.

Κέλτικο δαχτυλίδι

Ένα πολύ ξεχωριστό σχέδιο, που πλέον θεωρείται vintage, είναι το κέλτικο δαχτυλίδι που φοριόταν τους προηγούμενους αιώνες από τους Ιρλανδούς και τους Σκωτσέζους. Πρόκειται για μια χρυσή στεφάνη, η οποία καταλήγει σε δύο χέρια που κρατούν μια καρδιά με στέμμα. Η καρδιά ήταν φτιαγμένη τότε από ρουμπίνι, όμως πλέον φτιάχνεται και από ημιπολύτιμους λίθους. Είναι ένα δαχτυλίδι με ρομαντικό μήνυμα, αφού η καρδιά αντιπροσωπεύει την αγάπη και το στέμμα την αφοσίωση. Στον κέλτικο πολιτισμό, το δαχτυλίδι αυτό αντικαθιστούσε το μονόπετρο και δήλωνε ότι η γυναίκα ήταν αρραβωνιασμένη.
 
δαχτυλιδια

Δαχτυλίδι cocktail

Πρόκειται για ένα πλατύ δαχτυλίδι με πολλές πέτρες πάνω του, οι οποίες μπορεί να είναι πολύτιμες ή ψεύτικες. Πήρε το όνομά του από τα cocktail πάρτυ που γίνονταν τη δεκαετία του 1930, όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο και οι γυναίκες το φορούσαν, για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους.
 
δαχτυλιδια

Σεβαλιέ

Τα σεβαλιέ είναι πλατιά δαχτυλίδια, τα οποία μπορεί να έχουν διάφορα άλλα στοιχεία, όπως να είναι σκαλιστά ή να έχουν κάποιο πολύτιμο λίθο στο πάνω μέρος τους, ή να είναι εντελώς σκέτα. Παλαιότερα, φοριούνταν από τους εύπορους άνδρες και συμβόλιζαν τον πλούτο τους, όμως πλέον αποτελούν ένα fashion κομμάτι που συνδυάζεται με δαχτυλίδια και στα υπόλοιπα δάχτυλα.

Μοντέρνα δαχτυλίδια

Τα μοντέρνα δαχτυλίδια που σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια κατηγορία, αφού τα σχέδιά τους είναι πάρα πολλά και φουτουριστικά. Υπάρχουν δαχτυλίδια σε σχήμα πεντάγωνο ή οκτάγωνο, δαχτυλίδια ανοιχτά στο πάνω μέρος, δαχτυλίδια που φοριούνται στο πάνω μέρος του δαχτύλου ή υπερμεγέθη δαχτυλίδια με υπερβολικά στοιχεία, όπως φτερά.