Konstantaras.net - Σαλόνι μοντέρνο Σπίτι

Το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα στο σύγχρονο σπίτι

Τα έπιπλα αποτελούν βασικά στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας λειτουργικής και όμορφης κατοικίας. Επίσης συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό ώστε αυτή να χαρακτηριστεί κλασική ή μοντέρνα ως προς το στυλ καθώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν κυρίαρχη θέση και στη διακόσμηση. Αυτό αφορά όλα τα δωμάτια και τους χώρους του σπιτιού, όπου βρίσκονται τα έπιπλα.

Μια σύγχρονη κατοικία, ως προς την κατασκευαστική πρακτική, χαρακτηρίζεται από τη φιλοσοφία του minimal. Αυτή αυτομάτως μας παραπέμπει στην εξοικονόμηση μέτρων, με την παράλληλη αξιοποίηση όλων των λειτουργικών χώρων. Στο πλαίσιο αυτό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με την τοποθέτηση πολλών επίπλων στα δωμάτια και τους διαδρόμους, πλέον προτιμάται ο χώρος να είναι ανάλαφρος και αεράτος, με την επικράτηση του απέριττου, χωρίς όμως να υπολείπεται σε γούστο.

Το σαλόνι στη σύγχρονη κατοικία

Το σαλόνι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την «καρδιά» αλλά και τη «βιτρίνα» του σπιτιού από την άποψη της εικόνας που βγάζει προς τα έξω μια κατοικία. Είναι ο χώρος υποδοχής των καλεσμένων, οπότε το σαλόνι, ως έπιπλο, θα πρέπει να είναι αναπαυτικό και πρακτικό. Το σετ συμπληρώνεται από πολυθρόνες και τραπεζάκι ώστε οι ώρες να περνούν πιο ευχάριστα και με άνεση.

Konstantaras.net - Σαλόνια - Κουζίνα

 

Στη σύγχρονη κατοικία έχουμε το νεωτερισμό της ενιαίας κουζίνας – σαλονιού – τραπεζαρίας, εντασσόμενο στη φιλοσοφία της εξοικονόμησης των χώρων. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα πάσο ως διαχωριστικό, ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι με την τραπεζαρία, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλαπλές χρήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα για παρασκευή του φαγητού αλλά και του γευματισμού, πάντα βέβαια με την κατάλληλη κατασκευαστική πρακτική και διαρρύθμιση.

Η κρεβατοκάμαρα στη σύγχρονη κατοικία

Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα έπιπλα που απαρτίζουν μια λειτουργική κρεβατοκάμαρα. Αυτά συνοψίζονται ως εξής:

  • Κρεβάτι, διπλό ή υπέρδιπλο όταν υπάρχει οικογένεια. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται όχι μόνο για τον ύπνο, που είναι βασικότατη ανθρώπινη λειτουργία αλλά για χαλάρωση και ξεκούραση.
  • Τουαλέτα, με τον ανάλογο καθρέφτη για τον καλλωπισμό μας και την προετοιμασία μας για το ξεκίνημα της  ημέρας. Η τουαλέτα χρειάζεται να έχει συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους. Μπορεί να είναι εντοιχισμένη ή «ελεύθερη».
  • Ντουλάπα, ομοίως εντοιχισμένη ή όχι, για τα ρούχα και λοιπά απαραίτητα αξεσουάρ.
  • Κομοδίνα, με συρτάρια, και στις δύο πλευρές του κρεβατιού, εκτός και αν δεν το επιτρέπουν οι διαστάσει και η χωροταξία του υπνοδωματίου.

Konstantaras.net - Κρεβατοκάμαρα Ολίβια

Όλα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν πρόκειται για την παιδική κρεβατοκάμαρα. Σε αυτήν, κεντρικό στοιχείο είναι η κουκέτα, η οποία εκτός από το κρεβάτι μπορεί να συμπεριλαμβάνει και άλλα απαραίτητα έπιπλα, όπως τα ράφια, το γραφείο μελέτης κτλ. Όταν δε πρόκειται για κρεβάτια σε κάθετη διάταξη, πάνω και κάτω, τότε πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη σκάλα ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση του γονέα σε αυτό που βρίσκεται άνω.

Σε όλα το αποτέλεσμα εξαρτάται εν πολλοίς από την σωστή διαχείριση της σχέσης «κόστους, δυνατοτήτων και αναγκών». Σίγουρα η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τις πολλές οικονομικές δυσκολίες που διέπουν την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Ωστόσο οι δυνατότητες πάντα υφίστανται.

Η τάση διακόσμησης της σύγχρονης κατοικίας επιβάλει  τον μινιμαλισμό σε όλα τα δωμάτια. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μελέτη του χώρου και αρμονία των χρωμάτων και της διαρρύθμισης.

Πηγή: Konstantaras.net