δαπεδο κουζινας Σπίτι

Κλασικές κουζίνες: 4 οικονομικοί τρόποι να επενδύσετε το δάπεδο

Σίγουρα, όλοι τις κλασικές κουζίνες τις έχουμε στο μυαλό μας με βασικά τους χαρακτηριστικά τη μεγαλοπρέπεια και την πολυτέλεια. Βαριά έπιπλα από μασίφ ξύλο, επιβλητικές και εντυπωσιακές γραμμές αλλά και μια αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς. Το πιο συχνό ίσως δάπεδο σε τέτοιου είδους κουζίνες είναι το ξύλινο, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούταν και το μάρμαρο, το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό και δίνει μια πολύ εντυπωσιακή αίσθηση, αν και δεν είναι τόσο ζεστό οπτικά. Μια σχετικά καινούρια και πιο μοντέρνα επιλογή είναι ο γρανίτης, του οποίου το σκούρο χρώμα δίνει μια εντελώς διαφορετική νότα. Ωστόσο, και τα τρία αυτά υλικά είναι πολύ ακριβά. Αν θέλετε να ανανεώσετε το δάπεδο στην κουζίνα σας, ίσως σκέφτεστε ότι μόνο με ξύλο ή μάρμαρο θα μπορεί αυτή να έχει στυλ ως κλασική κουζίνα. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχουν πολύ όμορφες επιλογές δαπέδου που ταιριάζουν και σε κλασικές κουζίνες και είναι αρκετά οικονομικές.

δαπεδα κουζινας

Κεραμικά πλακάκια

Τα πλακάκια από κεραμικό έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι καθαρίζονται πάρα πολύ εύκολα, ενώ είναι και ανθεκτικά στις καθημερινές δουλειές της κουζίνας. Επιπλέον, τοποθετούνται πολύ γρήγορα και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο οικονομικά. Αισθητικά είναι μια απλή και λιτή επιλογή, η οποία θα σας ανταμείψει με την ευκολία της αλλά και τη διακριτικότητά της που μπορεί να λειτουργήσει ως καμβάς για πιο εντυπωσιακές επιλογές στα έπιπλα και τις συσκευές της κουζίνας.

Πλαστικά πλακάκια

Τα πλαστικά πλακάκια από βινύλιο είναι ακόμα πιο εύκολα στην εγκατάσταση, αφού μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και πάνω από το υπάρχον δάπεδο. Παράλληλα, βγαίνουν σε διάφορα σχέδια, για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην κουζίνα σας. Το πρόβλημα είναι πως η ποιότητά τους δεν είναι τόσο υψηλή, κάτι που μπορεί να έχει επίπτωση τόσο στην καθημερινή χρήση όσο και στο οπτικό αποτέλεσμα.

Σανίδες από φελλό

Ο φελλός είναι ένα από τα πιο εκκεντρικά αλλά και πιο ξεχωριστά υλικά για το δάπεδο της κουζίνας. Θεωρείται οικονομικός αλλά όχι τόσο οικονομικός όσο το κεραμικό και το βινύλιο. Εντούτοις, επειδή πωλείται σε σανίδες, η τοποθέτησή του είναι πολύ εύκολη και άρα φθηνή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του φελλού είναι η κομψότητά του αλλά και η άνεση που χαρίζει στο περπάτημα πάνω του λόγω της ελαστικότητάς του. Τέλος, είναι πολύ βολικός και στην καθαριότητα, αφού έχει ως ιδιότητα την απομάκρυνση της σκόνης.

Laminate

Το laminate δεν είναι ένα αντικειμενικά εύκολο υλικό. Λεκιάζει πιο εύκολα από τα πλακάκια, η σκληρή του επιφάνεια μπορεί να γρατζουνιστεί, δεν είναι τόσο ανθεκτικό και η τοποθέτησή του χρειάζεται πολλή δουλειά. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το αισθητικό του αποτέλεσμα, το οποίο είναι παρόμοιο με του ξύλου. Αν, λοιπόν, ψάχνετε μια οικονομική εναλλακτική στο ξύλο, που δεν θα χάνει όμως αισθητικά, το laminate είναι αυτό που ψάχνετε.