καθαρισμος χαλιων Σπίτι

Καθαρισμός χαλιών: ποια είναι η διαφορά των βιολογικών από τα συμβατικά καθαριστικά

Ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές τον όρο βιολογικός δίπλα στη φράση «καθαρισμός χαλιών». Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα σας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, μιας και πολύ συχνά βλέπουμε τον χαρακτηρισμό βιολογικός δίπλα σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Μας έχει γίνει συνήθεια και ίσως δεν πιστεύουμε κιόλας ότι πρόκειται για ουσιαστική διαφορά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός χαλιών κάνει όντως διαφορά σε σχέση με τον απλό, στον οποίο χρησιμοποιούνται συμβατικά καθαριστικά με βάση ξεπερασμένες τεχνικές. Θέλετε να μάθετε ποια είναι αυτή η διαφορά και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο βιολογικός καθαρισμός χαλιών; Διαβάστε παρακάτω!

Σεβασμός στα παιδιά, τα κατοικίδια και του ηλικιωμένους

Τα χαλιά είναι ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι, με το οποίο ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή. Το πιάνουμε, τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα ξαπλώνουν πάνω του και γενικά εισπνέουμε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό για πολλούς μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι, είναι φυσικά απαραίτητο να το πλένουμε συχνά, για να απομακρύνουμε από αυτό σκόνη και μικρόβια. Τι γίνεται, όμως, όταν τα συμβατικά χημικά καθαριστικά προκαλούν αλλεργίες στους ευπαθείς οργανισμούς μέσα στο σπίτι και τελικά ο καθαρισμός των χαλιών δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει; Κάποια υπολείμματα των απορρυπαντικών είναι αναπόφευκτο να μένουν πάνω στο χαλί και εδώ είναι που τα βιολογικά καθαριστικά φαίνονται ιδιαίτερα χρήσιμα, αφού δεν προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα σε όποιον και αν έρθει σε επαφή μαζί τους.

καθαρισμος χαλιων

Ασφαλής καθαρισμός για την ευαίσθητη υφή των χαλιών

Για ορισμένα χαλιά, στα οποία οι λεκέδες είναι πολύ έντονοι, η χρήση βαριά και η υφή ανθεκτική, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εφαρμοστεί ο κλασικός καθαρισμός χαλιών με τα σκληρά χημικά απορρυπαντικά. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στα χειροποίητα χαλιά, των οποίων η ντελικάτη σύνθεση κινδυνεύει να υποστεί φθορές, αν δεν της φερθούμε με τον τρόπο που της αξίζει. Σε αυτά, λοιπόν, τα χαλιά καθώς και σε κάθε χαλί με έντονα χρώματα και ευαίσθητη υφή, προτείνεται ο καθαρισμός με βιολογικά απορρυπαντικά, τα οποία σέβονται την πλέξη και τα χρώματα του χαλιού αφαιρώντας σκόνη, μικρόβια και λεκέδες χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα και να καταστρέφουν ένα χαλί που είναι προορισμένο για να του φερόμαστε με προσοχή σε κάθε στάδιο του καθαρισμού και της φύλαξής του.

Προστασία του περιβάλλοντος

Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα απορρυπαντικά και τα χημικά καθαριστικά έχουν ως βασική επίπτωση την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζονται με άζωτο, κάτι που οδηγεί στη μόλυνση των θαλασσών και το φαινόμενο του ευτροφισμού. Τα βιολογικά καθαριστικά, αντίθετα, είναι φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, με αποτέλεσμα να μπορούν να διασπαστούν και να απορροφηθούν στη φύση με τρόπο που σέβεται τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτων. Έτσι, συμβάλλουμε κι εμείς με το δικό μας τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.